Ga naar de inhoud
A child holding a hologram

Waarom digitale vaardigheden?

Digitaal tijdperk
Wij leven in een tijd waarin technologie de wereld om ons heen razendsnel heeft veranderd, nog steeds verandert en zal blijven veranderen. Er vindt een transformatie plaats van een industriële- naar informatiesamenleving. Dit heeft een enorme impact op de manier waarop we samenleven, leren en werken. Kinderen groeien op in een digitaal tijdperk waarbij ze voornamelijk met behulp van internet informatie tot zich nemen. Ze ontdekken geheel onbevangen de mogelijkheden van nieuwe technologie. Dit vraagt om digitale vaardigheden. Door het ontwikkelen van digitale vaardigheden worden kinderen gestimuleerd op een nieuwe manier creatief uiting te geven aan gedachtes, ideeën en oplossingen.

Mijn kind geen programmeur!
Goed nieuws. Dat hoeft ook niet. We hoeven niet allemaal apps te bouwen of een robot of website te maken. Bij leren programmeren gaat het erom dat kinderen de digitale wereld waarin ze leven echt begrijpen. Het leren logisch nadenken is belangrijk. Ze leren vaardigheden als creatief en logisch denken, krijgen ruimtelijk inzicht en een breder probleemoplossend vermogen. Ze leren structureren en samenwerken. Vaardigheden waarin kinderen in elk beroep profijt bij hebben.

Je kunt je afvragen of je kind meer gebaat is bij de Franse taal of bij een programmeertaal?

Onderwijs
Kortom, kinderen van nu groeien op in een maatschappij waarin technologie ze ongekende mogelijkheden biedt. Ze worden echter nog altijd opgeleid naar oude maatstaven. En daar ligt precies het probleem. Het Nederlandse onderwijs sluit niet meer aan op het dagelijkse leven van kinderen en ook niet op de vraag van het bedrijfsleven. De programmeertaal maakt op Nederlandse scholen geen vast onderdeel uit van het curriculum. Je kunt je afvragen of je kind meer gebaat is bij de Franse taal of bij een programmeertaal.

Werkgelegenheid
Het gaat niet alleen om de toekomst. Nederland heeft nu al veel te weinig mensen beschikbaar heeft die zijn opgeleid in bètavakken, techniek en computerwetenschappen. Een paar interessante feiten en cijfers:

  • In 2020 bestaat in Europa een tekort van 900.000 ICT professionals.
  • Het UWV heeft maandelijks 1.150 ICT-vacatures beschikbaar.
  • Booking.com heeft op het hoofdkantoor in Amsterdam ongeveer duizend medewerkers werken op de technologietak van het bedrijf. Daarvan komt 88% uit het buitenland om dat Booking.com geen Nederlanders kan vinden met de gewenste vaardigheden.

Een positief toekomstperspectief voor alle kinderen in Nederland doorheen ontwikkelen van digitale vaardigheden.

Programmeren is overal
Deze voorbeelden zijn geen uitzondering. Bijna elke beroep een digitaal component. Denk maar aan de robotisering van werkzaamheden. Albert Heijn heeft door de introductie van de volledige zelfscanner geen kassière meer nodig. Een verwarmingsmonteur werkt met een app, natuuractivisten zetten drones in om olifanten te beschermen. Een automonteur leest de gegevens van een auto uit door middel van de computer en geen architect meer die nog werkt met papier en potlood. En als u bij de huisarts of fysiotherapeut komt, dan worden uw lichaamsfuncties toch ook digitaal gemeten?

Aan de slag
Bent u nu overtuigd dat onze kinderen moeten leren programmeren? Dat is heel mooi. Overheid en onderwijs moeten snel stappen gaan zetten om onze kinderen de juiste vaardigheden bij te brengen. Bij Stichting FutureNL doen we ons uiterste best om dat voor elkaar te krijgen. Maar u kunt vandaag al aan de slag. Want het zou toch zonde zijn als u blijft wachten op het onderwijs en uw kind daardoor later de boot mist? Op deze website vindt u een hele reeks aan lesmateriaal, DIY-opdrachten en (natuurlijk) YouTube kanalen zodat u samen aan de slag kunt.