Workshopaanbod digitale geletterdheid

Stichting FutureNL geeft workshops aan leerkrachten, ICT-coordinatoren en schooldirecties over het integreren van digitale geletterdheid in de klas en in het schoolbeleid. Deelname is kosteloos. Tevens ontvang je een certificaat met het aantal uren dat je hebt deelgenomen. Met behulp van het certificaat kan je als leerkracht (mits je al geregistreerd bent in het vrijwillige lerarenregister) jouw deelname aan de workshop in je registerdossier op laten nemen.

De stichting biedt twee opties aan:

Icon_FutureNLEen kennismakingsworkshop van 2 uur waarin je kennis maakt met digitale geletterdheid. Tijdens de kennismakingsworkshop ontdek je de urgentie van digitale vaardigheden, krijg je een korte introductie in kernbegrippen digitale geletterdheid en de leerlijn en ga je zelf aan de slag met gratis lesmateriaal! Ook kun je ervaringen, behoeftes en wensen delen met andere leerkrachten. Bij uitstek geschikt voor teams.

Icon_FutureNLEen professionaliseringstraject van 4 sessies waarin dieper wordt ingegaan op digitale geletterdheid. Naast zelf aan de slag met gratis lesmateriaal spreken we ook over het ontwikkelen van een visie op digitale geletterdheid op school.

Wanneer?
Icon_FutureNLDe kennismakingsworkshop op woensdag 16 januari 2019 van 15:00-17:00 in Den Haag.
Icon_FutureNLDe kennismakingsworkshop op woensdag 16 januari 2019 van 15:00-17:00 in Rotterdam.
Icon_FutureNLDe kennismakingsworkshop op woensdag 6 maart 2019 van 15:00-17:00 in Rotterdam.
Icon_FutureNLDe kennismakingsworkshop op woensdag 13 maart 2019 van 15:00-17:00 in Zwolle (Windesheim).
Icon_FutureNLKun je hier niet bij zijn? Vraag kosteloos een workshop of professionaliseringstraject aan voor jouw eigen school of stichting! mail naar info@futurenl.org


Inhoud professionaliseringstraject
In dit traject van 4 workshops van 2 uur, leer je waarom het belangrijk is dat kinderen digitaal vaardig worden, hoe jij zelf lessen kan geven over bijvoorbeeld computational thinking of ICT-basisvaardigheden, en hoe je deze lessen ophangt aan een leerlijn. Ervaringen uitwisselen staat hierbij centraal.

Sessie 1
Tijdens deze sessie leer je wat digitale geletterdheid is. De 4 pijlers worden besproken: ICT-basisvaardigheden, computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheid. Je wisselt ervaringen uit met leerkrachten van andere scholen en maakt kennis met gratis lesmateriaal. Na deze sessie geef je zelf een les digitale geletterdheid in je eigen klas.

Sessie 2
We bespreken hoe het geven van een les in digitale geletterdheid is gegaan. Wat ging goed en wat kon beter? Welke hulpmiddelen, bijvoorbeeld robots, kunnen ondersteunen bij lessen over digitale geletterdheid? Je krijgt tijdens deze sessie gelegenheid om verschillende hulpmiddelen uit te proberen, om te ervaren hoe deze je lessen kunnen versterken.

Sessie 3
Deze sessie wordt ingevuld aan de hand van de behoefte van de deelnemers. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met unplugged lessen over digitale geletterdheid. Of we oefenen met lesmateriaal over het maken van een toffe presentatie in Powerpoint. De opdracht tijdens deze sessie is: bedenk een reeks van 5 lessen met een opbouw en logische connecties met de leerlijnen. Gebruik hiervoor bestaande lessen over digitale geletterdheid.

Sessie 4
In deze sessie staat centraal hoe je als leerkracht en als school verdere stappen kunt zetten. Hoe ga je van af en toe een lesje digitale vaardigheden, naar een structureel beleidsplan, lesprogramma en leerlijn? En hoe neem je je collega’s mee bij deze ontwikkeling? Stichting FutureNL biedt hierbij ondersteuning. Deze sessie levert het beste resultaat op als de directie van een school, of degene die over beleid gaat, ook mee komt.