Meteen naar de inhoud

Leer samen met jouw leerlingen alles over kunstmatige intelligentie!

Geschikt voor leerlingen van 10 t/m 14 jaar.

Complete lesmodule inclusief handleiding voor de leraar, lesbrieven en slides voor op het scherm.

Gekoppeld aan andere kernvakken, aan de leerlijn digitale geletterdheid en 21st century skills.

Maximaal 15 minuten voorbereidingstijd.

Bestaat uit vijf gratis lessen.

HET LESPAKKET

Kunstmatige Intelligentie

Wat is kunstmatige intelligentie? Het wordt dé meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd. Er wordt zelfs gezegd dat AI meer verandering teweeg gaat brengen dan het internet. Hoog tijd om er meer over te weten te komen! In deze les gaan ze met elkaar in gesprek over een ethisch vraagstuk: zou een robot jouw beste vriend kunnen zijn?

Hoe slim zijn machines nou echt?

Welke rol heeft kunstmatige intelligentie in hedendaagse communicatie en welke rol het kan gaan spelen in de toekomst? Door dieper in te gaan op chatbots en hoe deze systemen werken ervaren de leerlingen wat AI nog meer kan. Ze leren over de turingtest van Alan Turing en gaan zelf ook een script (algoritme) maken om de turingtest te doen.

Machine en deep learning

Hoe leren slimme systemen? Ze krijgen het inzicht dat sommige van deze systemen op ons hersenen lijken. Ze leren over machine en deep learning en hoe dat nu al wordt ingezet. Ook leren ze dat beslisbomen algoritmen helpen om beslissingen te maken en gaan ze in discussie over dilemma’s in verkeerssituaties waar zelfrijdende auto’s mee te maken krijgen.

Wij zijn data!

Bewustwording dat wij dagelijks veel data maken en achterlaten. Er zijn verschillende soorten data die commerciële bedrijven en de overheid graag van ons krijgen. Ook leren de leerlingen welke gevolgen dat zou kunnen hebben en gaan ze ervaren wat een sociaal kredietsysteem is. Ze vormen een mening over verschillende ethische vraagstukken.

Later als ik groot ben!

Welke rol hebben robots (kunstmatige intelligentie) op banen van nu en in de toekomst? Wat betekent dit voor de leerlingen? Welke eigenschappen hebben de leerlingen die robots niet zomaar over kunnen nemen. Hoe kunnen zij samenwerken met robots? Ook leren ze wat een digitale voetafdruk is en hoe zij die achterlaten.

Veelgestelde vragen

FutureNL is een stichting zonder winstoogmerk. Een groot deel van de financiële ondersteuning vanuit het bedrijfsleven en fondsen wordt besteed aan het ontwikkelen van het lesmateriaal.

De lesmodule bestaat uit vijf lessen. Elke les bestaat uit een docentenhandleiding, lesbrief voor de leerlingen en digi-slides. De opzet en de duur van een les is vergelijkbaar met de Digi-doener lessen die wij wekelijks versturen (ook gratis!). Deze zijn via deze link te vinden.