Leerlijn digitale geletterdheid

Wat is het?
De leerlijn digitale geletterdheid is de kapstok voor al het lesmateriaal in Nederland over digitale vaardigheden voor groep 1 tot en met groep 8. We hebben de leerlijn samen met de TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen ontwikkeld. De leerplankaders van SLO waren ons uitgangspunt. De leerlijn bestaat uit vier onderdelen:

Icon_FutureNLComputational thinking
Een hippe term voor programmeren en ook al klinkt het niet zo, dit kan iedereen!
Download hier de leerlijn ‘Computational thinking‘.

Icon_FutureNLICT-basisvaardigheden
Dit gaat bijvoorbeeld over hoe je Word of PowerPoint gebruikt.
Download hier de leerlijn ‘ICT-basisvaardigheden’.

Icon_FutureNLInformatievaardigheden
Hiermee leer je bijvoorbeeld hoe je handig zoekt op het wereldwijde web.
Download hier de leerlijn ‘Informatievaardigheden’.

Icon_FutureNLMediawijsheid
Mooie term he? Het gaat over hoe je wijs met media omgaat, het woord zegt het al.
Download hier de leerlijn ‘Mediawijsheid’.

Bekijk hier de hele leerlijn digitale geletterdheid

Voor wie is de leerlijn gemaakt?
Voor leerkrachten! De leerlijn helpt om al het lesmateriaal in Nederland logisch te rangschikken in LessonUp, waar we alle lessen gratis aanbieden. We vullen het continu aan met nieuwe lessen van anderen en van onszelf. Dit doen we om vier redenen:

We helpen leerkrachten nu al op weg
Digitale vaardigheden leren wordt pas in 2021 verplicht voor basisscholen. Dus investeren gewone uitgevers er nog niet in. Volgens leerkrachten is goed lesmateriaal echter by far het belangrijkste voor ze om ermee aan de slag te gaan. Daarom helpen wij ze nu al op weg.

We maken het makkelijk
Er is al veel lesmateriaal beschikbaar, maar hoe pas je dit als leerkracht toe in de klas? Dit hebben we samen met Felienne Hermans van de TU Delft onderzocht. We ontdekten dat veel lesmateriaal eenzijdig en abstract is. Daarom maken we makkelijk toepasbare lessen.

We maken het samen
We werken samen met 85 leerkrachten uit heel Nederland. Wat zij nodig hebben, bepaalt wat wij doen. We leggen van alles voor aan ons panel, zoals de leerlijn digitale geletterdheid en onze lessen, over de inhoud en of het makkelijk toe te passen is.

We maken je hopelijk blij!
Niemand wil zomaar hapsnap iets doen omdat het nou eenmaal moet. Daarom brengen we continu├»teit en structuur aan. Zo willen we een gevoel van YES! overbrengen. Dat gevoel hebben we zelf best vaak en daarom gebruiken we vrij veel uitroeptekens! ­čśë