Ik ben #TechDeBaas

ETHIEK EN DIGITALE GELETTERDHEID IN HET ONDERWIJS

Technologische innovaties gaan zo snel dat er weinig tijd is om na te denken over het effect hiervan op ons leven en de samenleving. Dat betekent dat er bewust aandacht moet worden geschonken aan het leren denken over ethiek in relatie tot technologie. Daarom krijgt dit een centrale rol in alle activiteiten van Stichting FutureNL. Zo worden alle leerlingen #TechDeBaas.

Met de campagne #TechDeBaas willen wij het kritisch denken over ethiek in relatie tot technologie in gang brengen door middel van stellingen. De corona-app mag altijd weten waar ik ben. Is dit wel zo? Waarom wel en waarom niet? Ik ga over lijken voor likes. Hoeveel geef jij om zoveel mogelijk likes te krijgen? Waarom? Persoonlijke data, een prima betaalmiddel. Waar wordt mijn data als betaalmiddel gebruikt? Hoe herken ik dat?

Gratis lessen met ethiek

Dit zijn onze wekelijkse Digi-doener lessen. Als je je hier al voor hebt ingeschreven ontvang je deze in het nieuwe schooljaar.

Gratis training ethiek

Vraag een training rondom ethiek en digitale geletterdheid aan voor jou, je collega's en/of je team.
Gratis!

FutureNL goes BSO!

Nieuwe uitdagende opdrachten! Leerlingen (10 t/m 13 jaar) kunnen zelfstandig aan de slag met technologie, digitale vaardigheden en ethiek.

Gratis lessen met ethiek

Dit zijn onze wekelijkse Digi-doener lessen. Als je je hier al voor hebt ingeschreven ontvang je deze vanaf volgende schooljaar.

Schrijf je in!

Gratis training ethiek

Vraag een training rondom ethiek en digitale geletterdheid aan voor jou, je collega's en/of je team. Gratis!

Vraag een training aan!

FutureNL goes BSO!

Nieuwe uitdagende opdrachten! Kinderen tussen de 10 en 13 jaar kunnen zelfstandig aan de slag met technologie, digitale vaardigheden en ethiek.

Ik heb interesse!

Brainstorm tool:
uitwerking van ethiek

Brainstorm tool voor
uitwerking van ethiek

Onze denkkaart is een visuele ondersteuning voor de uitwerking van ethiek in lesmateriaal en activiteiten. Voor leerkrachten, lesontwikkelaars, beleidsmakers, trainers en iedereen die aan de slag wil met ethiek!


Interessant! Over ethiek en technologie

Generatie Z

“Generatie Z groeit op in een gedigitaliseerde wereld waarin efficiëntie en snelheid regeren: 24/7 is er toegang tot informatie, diensten, producten en transport.” Frankwatching heeft een Gen Z-drieluik geschreven: een bundeling van trendverhalen over de leefwereld van Gen Z. Klik op de onderstaande links om deze artikelen te lezen.

Sociale media

Hoe 10 jaar Instagram de wereld veranderde…

Overzichtsartikel met veel interessante links (van eerste foto’s, ethische dilemma’s, de koop door facebook, veranderingen door de jaren heen, gebruikers etc) rondom 10 jaar Instagram.

De corona-app mag altijd weten waar ik ben.

#TechDeBaas

Meer lezen over
digitale geletterdheid en ethiek in het onderwijs?

Meer lezen over ethiek en digitale
geletterdheid in het onderwijs?

Ik ga over lijken voor likes.

#TechDeBaas

Gratis trainingen ethiek en
digitale geletterdheid

Persoonlijke data, een prima betaalmiddel.

#TechDeBaas

Technologie is niet neutraal. De corona app mag altijd weten waar ik ben. Ik ga over lijken voor likes. Ik kan niet zonder digitale complimenten. Een zoekmachine is slimmer dan mensen. Het staat op het internet dus het is waar. Persoonlijke data, een prima betaalmiddel. Een computer begrijpt emoties. Contact met vrienden is belangrijker dan online veiligheid. Drones inzetten voor onze veiligheid is prima. Ik ben online hetzelfde als offline. Een slimme lantaarnpaal moet zelf de politie kunnen bellen. Ik ben niet vatbaar voor fake news. Online pesten is minder erg. Technologie helpt ons altijd vooruit. Een robot is je beste vriend.