Lancering lesmateriaal Find it!

Stichting FutureNL

Educator Rijksmuseum Sander Daams en OBA Kinderdirecteur Darryl Amankwah maken filmpjes voor lesmateriaal Find It!


Vrijdag 15 februari is de feestelijke launch van Find It!

En het wordt een koninlijk feestje in de Koninlijke Bibliotheek met H.K.H. Prinses Laurentien! En YouTuber Kalvijn, ook niet de minste met ruim 1 miljoen volgers.

Met Find It! leren kinderen in de bovenbouw welke informatie betrouwbaar is, waar ze naast Google nog meer informatie kunnen vinden en hoe ze er vervolgens in hun eigen woorden een werkstuk mee kunnen maken. Met een vleugje anti-fake-news, veel bibliotheek en een flinke dosis digi. Zo worden ze een stuk weerbaarder op het wereldwijde web.

We hebben dit gratis lesmateriaal samen met 23 bibliotheken en het Rijksmuseum gemaakt. Find It! is gratis beschikbaar en staat hier. Of schrijf je hier in voor de wekelijkse gratis Digi-doener en ontvang de Find It! special edition in je mail.

Kom je ook komende vrijdag? Ja, ik meld me aan!

Kom in beweging met Expeditie micro:bit!

Stichting FutureNL
Kom in beweging met Expeditie micro:bit!
Vrijdag 7 december doen 100 scholen in heel Nederland weer mee aan Expeditie micro:bit! Dit jaar is het een wel hele speciale expeditie: de Micro:spelen. En die draaien om digitale vaardigheden en… beweging. Letterlijk, dus dat wordt zweten!

De Micro:spelen zijn 3 gratis lessen in digitale vaardigheden die bij de Digi-Klooikoffer hoort. Hierin zit een micro:bit, een klein robotje met sensoren, lampjes en knopjes dat je met een computer kunt programmeren.

Leerlingen in groep 6/7/8 leren hoe ze de micro:bit kunnen programmeren voor een warming up, piepjestest, sprongenteller, twister, estafette en nog veel meer.

Wist je dat…
• 33 scholen vandaag een gastles krijgen van gastdocenten van Nationale Nederlanden? En dat Nationale Nederlanden 100 scholen heeft voorzien van Digi-klooikoffers?
• 21 scholen een gastles krijgen van andere gastdocenten uit het bedrijfsleven?
• dat 41 scholen de lessen dus zelf gaan geven?
• je via deze link zelf het lesmateriaal kan bekijken en gebruiken?
• er ook een handige website is met tips & tricks?! >>>> www.expeditiemicrobit.nl

… alle basisscholen in Rotterdam een Digi-Klooikoffer kunnen aanvragen van Robeco zodat ze ook de expeditie micro:bit kunnen doen?
… deze expeditie micro:bit niet toevallig in de Hour of Code Week is?

Ook in beweging komen?
Dat kan! Als je Digi-Klooikoffers en computers hebt, kan jouw klas ook de Micro:spelen doen, wanneer je wilt. Geen Digi-Klooikoffer? Vanaf het voorjaar kan je deze weer bestellen bij Conrad.

En minstens net zo leuk: schrijf je in voor de Digi-doener, onze wekelijkse gratis les in digitale vaardigheden voor groep 1 t/m 8 en de brugklas. Compleet met docentenhandleiding, kan zonder computer (!) en zit bomvol digitale vaardigheden en 21st century skills.

6 Amsterdamse scholen in wijken met achterstand krijgen digi-les

Stichting FutureNL


6 Amsterdamse scholen in wijken met achterstand krijgen digi-les

6 scholen in Amsterdamse wijken met sociaaleconomische achterstand krijgen in november les in digitale vaardigheden van gastdocenten uit het bedrijfsleven. Kinderen in groep 5/6 leren hoe leuk het is om in plaats van te consumeren juist zelf iets te programmeren!

FutureNL & JINC
Non-profitorganisaties FutureNL en JINC hebben hiervoor de handen ineengeslagen. FutureNL brengt digitale vaardigheden écht in de klas. Want wat leerlingen later ook willen worden, ze moeten digitaal vaardig zijn. JINC zet zich in voor kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand. Zij krijgen later vaak te maken met kansenongelijkheid en kunnen ook op digitaal gebied een extra steuntje in de rug goed gebruiken.

Gastdocenten uit bedrijfsleven
2 van de 4 lessen worden gegeven door ICT-specialisten van bedrijven als IBM, KPMG en Computer Futures. Zij willen hun kennis graag overdragen en kinderen enthousiast maken voor hun werk. In de ICT-sector bestaat immers een groot tekort aan werknemers. Dus: we bereiden kinderen voor op een goede toekomst en pakken tegelijkertijd de mismatch op de arbeidsmarkt aan.

Voor de redactie
Meer weten? Neem contact op met Ronilla Snellen, co-founder FutureNL, 06 53 44 98 45, of Marieke Kremer van JINC, 06 41 41 08 40.

Wat volwassenen kunnen leren van YouTuber Furtjuh

Jenya Krul
Jenya Krul Programma manager FutureNL


Yes, na weken keihard werken is het zo ver: vandaag lanceren we ons nieuwe gratis lesmateriaal Rights Now dat we hebben gemaakt samen met Unicef en… YouTuber Furtjuh!

Kinderen leren welke lastige dingen ze kunnen tegenkomen in de digitale wereld. Samen met de superpopulaire YouTuber Furtjuh (500.000 volgers!) gaan ze een vlog maken en komen zo op voor hun eigen kinderrechten.

Lastige dingen in de digitale wereld, die kom ik natuurlijk ook tegen. Appjes, social media, e-mail, pirvacy, hoe houden we ons leven in balans met al die schermpjes om ons heen? Voor mij een dagelijkse uitdaging!

Wat ik van Furtjuh – en Unicef – heb geleerd is: wees jezelf. Kies bewust wat je wel en niet online deelt of doet. Juist als je lastige dingen tegenkomt in de digitale wereld, vraag jezelf dan af: wat vind ik hier eigenlijk van?!?

Dus geef jezelf en je klas een cadeautje, schrijf je right now in voor Rights Now!
Zeker als je een goodybag ter waarde van € 400 wilt winnen, samengesteld door mister Furtjuh himself 🙂 Veel plezier!

Nieuw lesmateriaal Rights now met Furtjuh!

Stichting FutureNLHalloi! Nieuw lesmateriaal Rights Now met YouTuber Furtjuh bijna klaar!

Halloi! Dit zegt YouTuber Rutger Vink, bekend als Furtjuh, dus mogen wij het ook. Want… we hebben samen met Furtjuh én Unicef het nieuwe lesmateriaal Rights Now gemaakt!

Kinderen leren alles over lastige situaties die ze in de digitale wereld kunnen tegenkomen. Daar gaan ze over vloggen en zo komen ze op voor hun eigen kinderrechten. Deze coole lessen voor groep 6 t/m 8 lanceren we vanaf 12 oktober 5 weken lang in onze Digi-doener. En het beste vlog maakt kans op coole prijzen zoals een goodybag t.w.v. €400 samengesteld door mister Furtjuh himself.

Dus!
Schrijf je right now in voor de Digi-doener en ontvang vanaf vrijdag 12 oktober de special edition Rights Now.
En doe alvast de voorbereidende missie voor de MediaMasters

Stem op ons voor de enige echte Computable Award!

Stichting FutureNLStem op ons voor de enige echte Computable Award!

Yes! We zitten bij de laatste 5 voor beste ICT-project van het Jaar in het Onderwijs! Met expeditie micro:bit om precies te zijn, een klein computertje waarmee kinderen leren programmeren. In totaal hebben 474 scholen en 45.000 leerlingen aan het project meegedaan.
Zo leren kinderen dat ze niet alleen een consument zijn, maar ook echte makers. Ons doel: alle kinderen digitaal vaardig. Voor de wereld van nu en de wereld van later.

Stemmen kan HIER.

Hoe werkt het stemmen?
1. Laat je emailadres achter.
2. De nieuwsbrief aanmelding hoef je niet aan te vinken.
3. Je ontvangt op het opgegeven e-mailadres een unieke stemlink.
4. Via deze link kun je stemmen op FutureNL.
5. Ennuh, je hoeft niet voor elke categorie op iemand te stemmen, gewoon eventjes scrollen naar ‘ICT-project van het Jaar in het Onderwijs’ en op ons stemmen en klaar ben je!

500 kids die in ArenA met Minecraft een plein bouwen? Kwestie van doen!

Stichting FutureNL500 kinderen uit Amsterdam Zuidoost hebben zaterdagochtend 23 juni tussen het swingen met Vinchenzo en Keizer door in Minecraft een duurzaam en leefbaar Hoekenrodeplein ontworpen. Het beste ontwerp krijgt een plekje in het echte plein. Dank aan alle kids die keihard hebben gewerkt op de middenstip van de Johan Cruijff ArenA, You Make The City! En natuurlijk dank aan alle sponsoren en gastdocenten, dankzij jullie inzet, eh voorzet, konden 500 kinderen scoren!

Iets met digitale geletterdheid…Hoe? De Digi-doener!

Iets met digitale geletterdheid…hoe? De Digi-doener samen met Albert Heijn spaaractie Tech is té gek!

Jenya Krul
Jenya Krul Programma manager FutureNL

Iets met digitale geletterdheid…hoe?
Het is het einde van de donderdagmiddag en we sluiten de vergadering bijna af. Het laatste agendapunt komt aan bod: digitale geletterdheid op onze school. De urgentie van het aanbieden van digitale vaardigheden is wel duidelijk. In veel beroepen van nu is het hebben van digitale vaardigheden al een must en in de toekomst neemt dit alleen maar toe. Als we de kinderen optimaal willen voorbereiden op de toekomst kunnen we als school niet achterblijven.
Daarentegen geven veel collega’s aan dat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Er is al zo weinig tijd waarin veel moet gebeuren en programmeren kunnen wij helemaal niet. En ik herken het…

Door de bomen het bos niet meer zien
Eenmaal thuis zoekend op internet naar lesmateriaal rondom digitale vaardigheden zakt de moed mij in de schoenen. Er lijkt op het eerste gezicht veel te zijn, maar hoe maak ik een keuze in wat ik ga doen? Hoe breng ik hier continuiteit in aan? Begin ik met computational thinking? Of toch met ICT-basisvaardigheden? Of zou mediawijsheid of informatievaardigheden toch een betere start zijn? De vraag of ik zelf eigenlijk wel over voldoende vaardigheden beschik om de lessen te kunnen geven maakt dat ik het benauwd krijg. Help!

Handige leerlijnen en gratis lesmateriaal
Herkenbaar? Dit zijn een paar herinneringen van mij als oud-leerkracht in het basisonderwijs. Digitale geletterdheid is een nieuw domein waar nog veel ontwikkelingen in plaats vinden. Als leerkracht dus best lastig om zonder (voldoende) kennis keuzes te maken in activiteiten en kwaliteit van lesmateriaal. Hoe handig zou het zijn als je als leerkracht daarin wordt ondersteund met ruimte voor eigen creativiteit?

Momenteel werk ik als programma manager voor Stichting FutureNL met als missie alle kinderen digitaal vaardig maken met oog op een positief toekomstperspectief. Door leerkrachten te ondersteunen in het aanbieden van digitale vaardigheden en hen te faciliteren met lesmateriaal wil FutureNL bijdragen aan de integratie van digitale geletterdheid in de klas. Zo hebben we op ons LessonUp kanaal vier handige leerlijnen staan en een overzicht van al het gratis lesmateriaal in Nederland eraan gekoppeld.

De Digi-doener: Iedere week een digi-les!
Als aanvulling op de leerlijnen en het bestaande lesmateriaal starten we begin juni met de Digi-doener! De Digi-doener is een wekelijkse nieuwe les voor groep 6 t/m 8 met digitale doe-dingen. Zoals een hologram op je telefoon toveren. Of met origami iets vouwen, zoals NASA doet om dingen zo klein mogelijk de ruimte in te sturen. Supergeschikt voor 1 lesuur Natuur & Techniek die je als leerkracht in 15 minuten voorbereid. Een handige docentenhandleiding, een digi-les en een werkblad voor de leerlingen staan iedere week voor je klaar.

Albert Heijn spaaractie: Tech is té gek!
Bij de Albert Heijn spaaractie ‘Tech is té gek!’ hebben we bij 15 toffe techie-kaartjes lesmateriaal gemaakt! De lessen voor groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 geven meer verdieping rondom computational thinking, natuur en techniek! HANDIG! Bekijk de lessen direct!

Kwestie van doen
Het aanbieden van digitale vaardigheden is ook een kwestie van doen. Samen met de kinderen op avontuur. Dat maakt de Digi-doener nu wel heel makkelijk.
Waar wacht je nog op? Schrijf je in en ontvang iedere week een toffe nieuwe les!

Lesmateriaal Digi-doener van FutureNL bij nieuwe spaaractie Albert Heijn

Stichting FutureNL


PERSBERICHT
Lesmateriaal Digi-doener van FutureNL bij nieuwe spaaractie Albert Heijn

Amsterdam, 29 mei 2018

Vandaag lanceert FutureNL de Digi-doener, een wekelijkse digi-les waarvan de eerste 15 lessen aansluiten op de nieuwe spaaractie ‘Tech is te gek!’ van Albert Heijn en NEMO Science Museum die maandag 4 juni van start gaat. Kinderen kunnen dan vier weken lang 160 Tech-is-te-gek-plaatjes sparen over wetenschap, technologie en robotje Techie. De spaaractie laat kinderen kennismaken met tech en FutureNL grijpt dit moment aan om een boost te geven aan het digi-onderwijs in Nederland.

Digi-doener voor basisscholen
FutureNL heeft op basis van vijftien Tech-plaatjes lessen gemaakt voor groep 3/4, 5/6 en 7/8. Deze vijftien lessen zijn de aftrap van de Digi-doener: een wekelijkse nieuwe les met digitale doe-dingen voor groep 6/8. De Digi-doener is gratis beschikbaar op leskanaal LessonUp en perfect voor één lesuur Natuur & Techniek. Ook handig: je hebt de spaarplaatjes er niet bij nodig en meestal ook geen computer.

Digitale vaardigheden maken je creatief
Ronilla Snellen, oprichtster FutureNL: “Momenteel verlaten duizenden kinderen de basischool die niet digitaal vaardig zijn. Dat moet veranderen. Onderwijs in digitale vaardigheden biedt oneindig veel kansen voor de toekomst. En goed digi-onderwijs is gewoon heel tof. Kids leren dat ze niet alleen een consument zijn maar dat ze zelf tech kunnen ontwerpen en beter maken. Daar worden ze creatief en onafhankelijk van. We moeten het ze gunnen om er meer grip op te krijgen dan wijzelf.”

Voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met Ronilla Snellen: +31 6 53 44 98 45, info@ronillasnellen.nl of ga naar www.futurenl.org

Leerlingen bouwen met Minecraft aan Amsterdam Zuid Oost

Stichting FutureNL– PERSBERICHT –
Amsterdam 24 mei 2018

Leerlingen bouwen eigen Minecraft-buurt voor Amsterdam Zuidoost
Minecraft-evenement in de Johan Cruijff ArenA
Op zaterdagochtend 23 juni organiseren Stichting FutureNL en de Johan Cruijff ArenA een Minecraft-evenement voor basisschoolleerlingen tijdens de eerste editie van WeMakeThe.City. Vijfhonderd kinderen uit groep 6, 7 en 8 mogen hun creativiteit loslaten op de toekomst van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vinchenzo en Keizer zullen tijdens deze bijzondere bijeenkomst een spetterend optreden geven. Ronilla Snellen, Founder FutureNL en Henk van Raan, CIO van de Johan Cruijff ArenA overhandigen na afloop de ontwerpen samen met de kids aan een bestuurder van de gemeente Amsterdam. Dit evenement is onderdeel van het vijfdaagse stadsfestival WeMakeThe.City, dat plaatsvindt van 20 tot en met 24 juni.

Toekomst van Amsterdam Zuidoost
Het populaire computerspel Minecraft vormt het decor voor een innovatieve brainstormsessie met vijfhonderd basisschoolleerlingen (8-12 jaar oud) uit Amsterdam Zuidoost. Op zaterdagochtend 23 juni verzamelen leerlingen van dertig basisscholen uit de wijk rond de middenstip in de Johan Cruijff ArenA. Samen bouwen zij mee aan de toekomst van de stad. Hoe geven zij vorm aan het Hoekenrodeplein bij station Bijlmer-ArenA? Na afloop overhandigen de leerlingen hun beste stadsplannen aan een bestuurder van de gemeente Amsterdam. Stichting FutureNL, de Johan Cruijff ArenA en Stadsdeel Zuidoost willen op deze manier de jonge bewoners van Zuidoost bij hun buurt betrekken zodat ze deze leuker en mooier kunnen maken.

Participatie en educatie
Het Minecraft-event laat kinderen niet alleen meebouwen aan hun eigen buurt en nadenken over wat zij belangrijk vinden, het event is ook een vorm van educatie. Want door spelenderwijs te programmeren doe je vaardigheden op die later van pas komen. Basisscholen van Amsterdam krijgen door deelname aan dit event uitleg en de kans om zelf structureel in de klas aan de slag te gaan met digitale vaardigheden. De initiatiefnemers FutureNL en de Johan Cruijff ArenA willen zo samen met de sponsors – Microsoft, gemeente Amsterdam, Geodan, StartupAmsterdam, KPN, Nuon, Huawei, Ballast Nedam, True en ICP en Accenture – bijdragen aan een eerlijker Amsterdam.

WeMakeThe.City
WeMakeThe.City, het festival dat steden beter maakt, vindt eind juni voor het eerst plaats in Amsterdam en de metropoolregio. Van 20 tot en met 24 juni gaan honderden sprekers met deelnemers in gesprek over de belangrijkste stedelijke vraagstukken over klimaat, veiligheid, betaalbaar wonen, toerisme en gezondheid. Ga het hele weekend lang op visite bij broedplaatsen, maakplaatsen, groene daken, stadsbrouwerijen, moestuinen en 3D-printers. Ga op zoek naar de dieren en planten van de stad, op expedities langs straatkunst, zwerf over de wallen en bezoek een modeshow op het Bos en Lommerplein. Ervaar de stad als levend laboratorium. Doe je mee?

Ronilla Snellen van FutureNL, info@ronillasnellen.nl 06-53449845

Karen Nitschke van Johan Cruijff ArenA, K.Nitschke@johancruijffarena.nl 020-3111348/06-22719442

Voor meer informatie over persactiviteiten op 23 juni kunt u contact opnemen met Marieke Nederhorst van I Care Producties, marieke@icp.nl 06-16114639