Ga naar de inhoud

CodeUur 2.0

Lisa Habermehl
Growth hacker

We weten allemaal dat basisvaardigheden belangrijk zijn, maar daarnaast zijn er ook veel andere vaardigheden en kennis die leerlingen kunnen helpen om dat te doen waar ze goed in zijn. Zoals digitale - en burgerschapsvaardigheden. Ons doel als stichting is om leerkrachten te ondersteunen bij het onderwijzen en begeleiden van leerlingen hierin. Dit doen we door Digi-doener lessen aan te bieden, een leerlijn te ontwikkelen, maar ook door CodeUren aan te bieden waarin een gastdocent een les programmeren of techniek geeft.

It's a match!

Binnen CodeUur worden gastdocenten gekoppeld aan leerkrachten en hun klassen om een gastles te geven. Scholen doen een aanvraag en gastdocenten in de buurt kunnen daar op reageren. In 2016 werd de eerste CodeUur les gegeven tijdens het Wereldrecord Programmeren. Sinds dit jaar bieden we niet alleen CodeUren, maar ook TechUren aan: lessen over een techniek onderwerp, ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en MakeTechYours. Denk aan onderwerpen als robotica (Sara Robotics), AR/VR (Philips) of licht (Signify).

Een van de sterke punten van CodeUur is het verbinden van scholen aan professionals die dagelijks bezig zijn met programmeren en/of techniek. Of die daar mee bezig zijn geweest. Er zijn namelijk ook een aantal gastdocenten die met pensioen zijn. Zij weten als geen ander hoe je een als-dan-lus die niet goed werkt kunt oplossen of kunnen goed uitleggen hoe een besturingssysteem werkt. Daarnaast kunnen zij, vanuit de kennis en ervaring die zij hebben, alle vragen beantwoorden die leerlingen hebben over het onderwerp dat wordt behandeld.

“Wij willen jullie hartelijk danken voor de les die gegeven is in groep 7 en groep 8 van onze school! De kinderen waren erg enthousiast en zijn er ook in het weekend thuis nog mee verder gegaan. Leuk!”
Leerkracht groep 5
Basisschool in Pijnacker

Het enthousiasme dat wij meekrijgen van leerkrachten na een CodeUur les, horen wij ook terug als wij gastdocenten spreken. Veel zien het als het steentje dat zij kunnen bijdragen aan de maatschappij of als persoonlijke missie om leerlingen te laten zien hoe leuk programmeren en techniek eigenlijk zijn. Er zijn gastdocenten die af en toe een CodeUur geven op een school, maar ook gastdocenten die regelmatig door dezelfde school worden gevraagd om een CodeUur les te geven.

Doe jij ook mee?

Met 421 gastdocenten en 1490 gastlessen tot nu toe, hebben we al veel leerlingen kunnen bereiken, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Samen werken we aan een beter toekomstperspectief van leerlingen in Nederland 💪 doen jullie ook mee?