Iets met digitale geletterdheid…hoe? De Digi-doener samen met Albert Heijn spaaractie Tech is té gek!
Iets met digitale geletterdheid…hoe?
Het is het einde van de donderdagmiddag en we sluiten de vergadering bijna af. Het laatste agendapunt komt aan bod: digitale geletterdheid op onze school. De urgentie van het aanbieden van digitale vaardigheden is wel duidelijk. In veel beroepen van nu is het hebben van digitale vaardigheden al een must en in de toekomst neemt dit alleen maar toe. Als we de kinderen optimaal willen voorbereiden op de toekomst kunnen we als school niet achterblijven.
Daarentegen geven veel collega’s aan dat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Er is al zo weinig tijd waarin veel moet gebeuren en programmeren kunnen wij helemaal niet. En ik herken het…
Door de bomen het bos niet meer zien
Eenmaal thuis zoekend op internet naar lesmateriaal rondom digitale vaardigheden zakt de moed mij in de schoenen. Er lijkt op het eerste gezicht veel te zijn, maar hoe maak ik een keuze in wat ik ga doen? Hoe breng ik hier continuiteit in aan? Begin ik met computational thinking? Of toch met ICT-basisvaardigheden? Of zou mediawijsheid of informatievaardigheden toch een betere start zijn? De vraag of ik zelf eigenlijk wel over voldoende vaardigheden beschik om de lessen te kunnen geven maakt dat ik het benauwd krijg. Help!
Handige leerlijnen en gratis lesmateriaal
Herkenbaar? Dit zijn een paar herinneringen van mij als oud-leerkracht in het basisonderwijs. Digitale geletterdheid is een nieuw domein waar nog veel ontwikkelingen in plaats vinden. Als leerkracht dus best lastig om zonder (voldoende) kennis keuzes te maken in activiteiten en kwaliteit van lesmateriaal. Hoe handig zou het zijn als je als leerkracht daarin wordt ondersteund met ruimte voor eigen creativiteit?
Momenteel werk ik als programma manager voor Stichting FutureNL met als missie alle kinderen digitaal vaardig maken met oog op een positief toekomstperspectief. Door leerkrachten te ondersteunen in het aanbieden van digitale vaardigheden en hen te faciliteren met lesmateriaal wil FutureNL bijdragen aan de integratie van digitale geletterdheid in de klas. Zo hebben we op ons LessonUp kanaal vier handige leerlijnen staan en een overzicht van al het gratis lesmateriaal in Nederland eraan gekoppeld.
De Digi-doener: Iedere week een digi-les!
Als aanvulling op de leerlijnen en het bestaande lesmateriaal starten we begin juni met de Digi-doener! De Digi-doener is een wekelijkse nieuwe les voor groep 6 t/m 8 met digitale doe-dingen. Zoals een hologram op je telefoon toveren. Of met origami iets vouwen, zoals NASA doet om dingen zo klein mogelijk de ruimte in te sturen. Supergeschikt voor 1 lesuur Natuur & Techniek die je als leerkracht in 15 minuten voorbereid. Een handige docentenhandleiding, een digi-les en een werkblad voor de leerlingen staan iedere week voor je klaar.
Albert Heijn spaaractie: Tech is té gek!
Bij de Albert Heijn spaaractie ‘Tech is té gek!’ hebben we bij 15 toffe techie-kaartjes lesmateriaal gemaakt! De lessen voor groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 geven meer verdieping rondom computational thinking, natuur en techniek! HANDIG! Bekijk de lessen direct!
Kwestie van doen
Het aanbieden van digitale vaardigheden is ook een kwestie van doen. Samen met de kinderen op avontuur. Dat maakt de Digi-doener nu wel heel makkelijk.
Waar wacht je nog op? Schrijf je in en ontvang iedere week een toffe nieuwe les!