Ga naar de inhoud

Code.Music in Breda!


[col span=”1/1″]

[testimonial image=”https://futurenl.org/wp-content/uploads/2016/09/Janneke_new2-300×300.png” name=”” company=”Janneke Niessen | Raad van advies Stichting FutureNL”]

[/testimonial]

[/col]

15 scholen in Breda, 15 gastdocenten, 3 awards, 4 robots, 400 Micro:Bits, 650 Neopixels, nieuw lesmateriaal, 750 kinderen, muziek, creativiteit, video’s, 3 golden tickets, 1 top DJ (Armin van Buuren), 1x de gaafste behind the scenes, een feest met 40.000 mensen en de leukste artiesten van Nederland; 538 Koningsdag.

Mix alles met elkaar en je hebt Code.Music; een expeditie om met de scholen in Breda aan de slag te gaan met leren programmeren. Wat begon als een klein idee, eindigde in maanden werk, heel veel enthousiaste kinderen en docenten en een prijsuitreiking tijdens 538 Koningsdag met Armin van Buuren, een van de beste DJ’s van de wereld.

Breda
Stichting FutureNL wil digitale vaardigheden structureel in de klas brengen om kinderen van de basisschool zo voor te bereiden op de toekomst. Hiervoor wordt een groot scala aan lesmateriaal ontwikkeld waar docenten in heel Nederland gratis gebruik van kunnen maken. Om docenten kennis te laten maken met de stichting worden acties georganiseerd, waaronder vorig jaar de Expeditie Micro:Bit. Als inwoner van Breda en lid van de Raad van Advies van FutureNL was ik dan ook erg benieuwd hoeveel scholen uit Breda zich hadden aangemeld voor de expeditie: 0. De school van mijn kinderen was al snel enthousiast toen ik ze over de expeditie vertelde maar ik dacht wel meteen: hoe kunnen we alle scholen in Breda mee laten doen. Toen zijn Jody Pietersz en Lijsbeth van Kessel en ik een plan gaan bedenken.

Technologie verandert de wereld razendsnel. 65% van de kinderen die nu op de basisschool zitten zal later een baan hebben die nu nog niet bestaat. Digitale vaardigheden zijn daarbij enorm belangrijk. Het leert kinderen zich op een hele nieuwe manier creatief te uiten en programmeren leert kinderen bijvoorbeeld creatief en logisch te denken. I.p.v. consumeren gaan kinderen creëren. Programmeren leidt kinderen niet op tot programmeur maar draagt bij aan het ontwikkelen van vaardigheden waar ze later in elke beroep profijt van hebben. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen is het van belang dat digitale vaardigheden op school worden geleerd.

Code.Music
Iets want kinderen leuk vinden, wat zowel jongens als meisjes aanspreekt, wat past bij Breda, waren wat ons betreft het meest belangrijk. Dan kom je al snel uit bij muziek. 2 van de top 5 DJ’s uit de wereld komt uit Breda en 5 uit de top 100, Breda heeft een DJ school en een groot aantal muziekfeesten waaronder sinds een aantal jaren 538 Koningsdag. Toen was het plan snel gemaakt: muziek, licht, creativiteit; Code.Music. Samen met een aantal developers zijn we gaan brainstormen over nieuw lesmateriaal dat we zouden kunnen maken met de Micro:Bit. Onze initiële plannen waren nogal groot, we zouden de kinderen hele lichtshows laten programmeren. Allemaal mogelijk maar binnen de tijd en het budget dat we beschikbaar hadden hebben we alles toch maar iets realistischer ingestoken. Die lichtshow kan altijd nog 😉 Het licht is wel gebleven, in de vorm van de Neopixel. Oleksii, een van de developers heeft daar heel leuk lesmateriaal voor gemaakt wat door Josselin in een creatief jasje is gestoken, vergezeld van fantastische illustraties.

Het doel was dat de kinderen uiteindelijk een filmpje zouden maken waarin ze middels een performance met muziek hun programeer skills lieten zien met de Micro:Bit en Neopixel. De combinatie van creativiteit en technologie is enorm krachtig en we wisten zeker dat daar genoeg leuke dingen uit zouden komen. Dan is het natuurlijk wel leuk als je een evenement hebt waar de finale plaats kan vinden, het liefst natuurlijk een muziek evenement en een DJ die de prijzen uit kan reiken. En daar kwam 538 om de hoek.

Toen we 538 benaderen met ons plan waren die meteen heel enthousiast om mee te werken. Ze zagen het als een mooie manier om iets terug te doen voor Breda, waar ze ieder jaar zo gastvrij worden ontvangen. Wat ze voorstelden overtrof onze verwachtingen, de kinderen mochten achter de schermen kijken bij 538 Koningsdag, werden allemaal uitgenodigd voor 538 Koningsdag zelf en ze zouden helpen met het regelen van de DJ die de prijzen uit kon reiken. Deze afsluiting zou de kers op de taart worden!

De helft van de scholen in Breda heeft zich aangemeld voor de expeditie en een klein legertje aan gastdocenten is uitleg gaan geven over het werken met de Micro:Bit en de Neopixel. Het Bredase bedrijf CM was hofleverancier van de gastdocenten. Na de gastlessen zijn de kinderen en docenten allemaal zelf heel enthousiast aan de slag gegaan. De feedback die we kregen was super enthousiast! De kinderen vonden de programmeer lessen geweldig en waren enthousiast aan het brainstormen over het maken van een heel tof filmpje. Een week voor de deadline werden de eerste filmpjes dan ook al opgestuurd. De challenge aangaan met andere scholen, kans maken op een award en hele toffe robots, dat zagen de scholen wel zitten.

Behind the scenes
De dag voor Koningsdag werden we met ruim 50 kinderen welkom geheten bij 538 Koningsdag voor een uniek en exclusief kijkje achter de schermen. Tijdens deze tour konden we goed zien wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een dergelijk groot evenement. Technologie speelt een hele belangrijke rol. Wat was het gaaf! De techniek ruimte, op het podium staan, in de radio studio. De kinderen keken hun ogen uit, en wij trouwens ook. Zoiets maak je niet zomaar mee. We sloten de middag af met het bekendmaken van de top 3, die tijdens Koningsdag worden ontvangen op het VIP deck en daarna backstage een meet en greet hebben met Armin van Buuren en door hem de prijzen uitgereikt krijgen. Waaaaaah! Selfietime 😊 Alle filmpjes waren superleuk, iedereen had op zijn/haar eigen creatieve manier invulling gegeven aan de opdracht. Drones, rookmachines, glow in de dark sticks en natuurlijk de Neopixel en Micro:Bit kwamen voorbij. Helaas konden we maar 3 teams selecteren voor de finale. De felbegeerde golden tickets gingen naar de Wegwijzer, Laurentius en de Zandberg.

538 Koningsdag
En toen was daar DE dag: 538 Koningsdag! Niemand minder dan Armin van Buuren zou de prijzen uit gaan rijken. Nerveus en enthousiast stonden de winnaars van het gouden ticket op het VIP deck. Dat was sowieso al een ervaring om nooit meer te vergeten. En toen backstage. Een plek waar alleen de artiesten mogen komen. Gespannen gezichtjes, nerveuze docenten, trotse ouders. Armin hield een te gekke toespraak (houd deze site in de gaten voor de aftermovie) en noemde iedereen een winnaar. Toen kwam het verlossende woord, de Wegwijzer won de eerste versie van de Code.Music awards! De Zandberg werd 2e en de Laurentius derde. De toegestroomde pers maakte volop foto’s en er was nog even tijd voor selfies met Armin zelf. Toen terug naar het VIP deck waar alle winnaars nog een robot kregen voor de klas. En nu nagenieten en genieten van een mooie Koningsdag. Dank Armin, Dank 538, jullie hebben deze kinderen een onvergetelijke finale bezorgd.

En nu verder!!!!
Na Koningsdag kun je natuurlijk gewoon verder met leren programmeren. Check hier het lesmateriaal van FutureNL en hier wat je ook na school allemaal nog kunt doen.

Volgend jaar weer? En dan groter? En landelijk? Wij zijn voor! Maar nu eerst even een feestje.

Team Code.Music
Jody, Lijsbeth, Janneke

Heel veel dank aan 538, CM, KPN, Van Lanschot Bankiers, Drukkerij Frijters, Unique en Brabant Kennis voor het mede mogelijk maken van Code.Music. Zonder jullie was het niet mogelijk geweest!