Meteen naar de inhoud

Ze zeggen meneer tegen mij…..hoe agile kan dat zijn?

  • door

Ze zeggen meneer tegen mij…..hoe agile kan dat zijn?
Gastdocent Piet Vonk

[share title=”Share:”]

Meneer, kunt u even helpen……., dat was een veelgehoorde vraag afgelopen vrijdagmiddag. Ik mocht ‘expeditie micro:bit’ introduceren op de OBS de Weesboom. Hierbij krijgt elk tweetal leerlingen een Digi-klooikoffer om mee te kl…. klooien, inderdaad. Met die klooikoffer kunnen leerlingen leren programmeren met de micro:bit, een superleuke kleine computer.
De 37 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Openbare BasisSchool ‘De Weesboom’ in Amersfoort zijn leuk aan de slag geweest. De computers staan door de school verspreid en dus de kids ook. Tijdens het helpen en vragen beantwoorden, heb ik wel de hele school gezien, nou ja, gezien…. pffff…..

Bij de introductie in de klas kwamen al snel wat vragen: “Kun je ook hacken?”, “Weet jij alles van de computer?”, “Mogen we vaker op de computer?”, etc.

‘In de eerste les maak je kennis met de materialen en hoe je moet programmeren. Aan het eind van deze les kun je al teksten op de micro:bit laten zien, elektronisch dobbelen of een bots meter programmeren. Later kun je aan de slag met geluid, een serie lichtjes of het kompas.’
Ik had mijn Mirco:bit al geprogrammeerd als naamkaartje en dobbelsteen en dat wilden ze allemaal wel. Cool.

De materialen zijn heel bewust voor tweetallen, zodat er moet worden samengewerkt en de kids ook van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. De materialen en het lesboekje zijn in principe voldoende voor de kids om zelf aan de slag te kunnen. Zelfwerkzaam met de docent als coach en begeleider.
Een aantal Agile beginselen worden hier dus al toegepast; kleine teams, die zelf-organiserend in een uurtje een duidelijk resultaat hebben bereikt.

Ik vond het leuk om juf Carla te helpen met deze les. Ik vind het heel knap hoe zij en haar collega’s elke dag weer zorgen dat ‘onze’ kinderen opgeleid worden. Respect!
Juf hield deze grote groep goed in hand. Als zij haar hand opstak en aftelde 5, 4, 3, ….. dan was iedereen stil bij de 1. En bij vragen werd netjes op de beurt gewacht.

Ik heb weer genoten van deze blik in basisschool en weet je wat, ik mag volgende week weer komen helpen. Misschien zeggen ze dan meester Piet, want juf en meester zijn nog steeds de betrouwbare peilers voor deze kanjers.

[share title=”Share:”]