Ga naar de inhoud

Duizenden kinderen gaan op expeditie micro:bit

Duizenden kinderen van de basisschool gaan op expeditie micro:bit

Amsterdam, 14 juni 2017 – In september en oktober 2017 gaan duizenden kinderen uit groep 6, 7 en 8 in het hele land meedoen aan expeditie micro:bit. Na het verbreken van het Wereldrecord programmeren in 2016 start Stichting FutureNL een nieuwe actie om Nederlandse kinderen en leerkrachten te enthousiasmeren voor interactie met technologie. Om dit mega event te financieren is veel geld nodig. Daarom start Stichting FutureNL als allereerste partij in Nederland een crowdfundingsactie voor bedrijven.

Crowdfunding
Om alle kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs zonder kosten te kunnen laten participeren is Stichting FutureNL volledig afhankelijk van donaties. Daarom is besloten om tot crowdfunding over te gaan. Het oproepen van het bedrijfsleven om het onderwijs te ondersteunen in het aanbieden van digitale geletterdheid past erg goed in de tijdsgeest.

Stichting FutureNL is de allereerste partij in Nederland die een crowdfundingsactie voor bedrijven op touw zet (B2b). Vooral in het oproepen van consumenten heeft crowdfunding de afgelopen jaren haar diensten bewezen. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. De Stichting gaat deze zomer bedrijven stimuleren om te doneren. In totaal heeft de Stichting een bedrag nodig van 750.000 euro om 1.000 scholen de benodigde materialen te geven. Microsoft, SIDN Fonds en de ABN AMRO Foundation hebben reeds toegezegd het initiatief ondersteunen.

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, special ambassador van Stichting FutureNL: “Om de innovatiekracht van Nederland naar de toekomst toe te waarborgen, is het van groot belang dat kinderen in het primair- en voortgezet onderwijs naast gebruikers, ook makers van digitale technologie worden. Het is aan ons om deze generatie hiervoor klaar te stomen.”

Micro:bit
De micro:bit is een klein microcontroller-board ontwikkeld door de BBC in Engeland. In 2015 hebben alle kinderen van 11 en 12 jaar in Engeland een micro:bit cadeau gekregen van de overheid. In het nieuwe schooljaar starten alle deelnemende scholen aan expeditie micro:bit. In een Digi-klooikoffer zitten tientallen lessen om te leren programmeren. Het doel van de koffer is dat kinderen spelenderwijs ervaren wat ze kunnen doen met de micro:bit. Iedere deelnemende school krijgt 20 Digi-klooikoffers, inclusief 20 micro:bits cadeau.

Over Stichting FutureNL
Stichting FutureNL is een initiatief van bevlogen mensen die de toekomst van de kinderen in Nederland voor ogen heeft en daarvoor wil investeren in passend onderwijs. Samen met de Raad van Advies, bestaande uit Constantijn van Oranje, Neelie Kroes, Janneke Niessen, Anka Mulder, Julie de Widt-Bakker en Ruben Nieuwenhuis zet de stichting zich in voor digitale geletterdheid in het Nederlandse basisonderwijs.
Stichting FutureNL ziet een kloof tussen de digitale ontwikkeling van Nederlandse kinderen en de (toekomstige) vraag vanuit de maatschappij naar passende digitale vaardigheden en is daarom in samenwerking met TU Delft, de PO raad, SLO en O2G2 een leerlijn digitale geletterdheid aan het ontwikkelen. In een digitale economie is het van cruciaal belang dat Nederlandse kinderen digitale vaardigheden ontwikkelen om hen een breed perspectief te bieden op de banenmarkt van morgen.

////////////////////////////////////////EINDE PERSBERICHT//////////////////////////////////

Noot voor de redactie

Meer informatie:
www.futurenl.org
Ronilla Snellen | ronilla@futurenl.org
Directeur Stichting FutureNL