Leerlijn digitale geletterdheid

Lesmateriaal integreren in de klas
Stichting FutureNL heeft de leerlijn digitale geletterdheid ontwikkeld voor groep 1 tot en met groep 8. Dit is de kapstok voor al het lesmateriaal dat er al is in Nederland en voor lesmateriaal dat in de maak is. Al dit lesmateriaal is gratis beschikbaar in LessonUp voor iedereen die het wil gebruiken. Waarom we dit doen? Om drie redenen.

Het is nog niet verplicht
Digitale vaardigheden opdoen is nog niet verplicht in het curriculum van basisscholen. Dus investeren de reguliere uitgevers er nog niet in. Volgens leerkrachten is goed lesmateriaal echter by far het belangrijkste voor ze om in de klas aan de slag te gaan met digitale vaardigheden. Daarom investeren wij er alvast in, samen met onze partners.

Het is best lastig toe te passen
Uit nieuwsgierigheid vroegen we ons af: er is al veel lesmateriaal beschikbaar, maar hoe pas je dit als leerkracht toe in de klas? Dit hebben we samen met Felienne Hermans van de TU Delft onderzocht. We onderzochten welk (les)materiaal er al is, wat er nog mist en hoe alles zich tot elkaar verhoudt.

Al snel ontdekten we dat veel lesmateriaal heel eenzijdig en abstract is. Als je als leerkracht leest dat leerlingen in groep 1 en 2 een ‘simpel sequentieel algoritme’ moeten kunnen uitvoeren, zakt de moed je waarschijnlijk in de schoenen. Terwijl dit betekent dat de leerling een simpele opdracht moeten kunnen uitvoeren, zoals het pakken van een pen… Wij willen lesmateriaal dat je makkelijk kunt toepassen en waar je blij van wordt!


We willen geen hapsnap
Last but not least vinden we het een toffe uitdaging om continuïteit en structuur aan te brengen. Zonder het gevoel dat je als leerkracht zomaar iets hapsnap aan het doen bent, omdat het nou eenmaal moet. We willen juist een gevoel van YES! overbrengen. Dat hebben we zelf ook vaak en daarom gebruiken we inderdaad best veel uitroeptekens! 😉

De leerlijn bestaat uit vier pijlers
We hebben de leerlijn digitale geletterdheid opgebouwd uit vier pijlers. Als ons eigen lesmateriaal is op een van deze vier toegespitst. Ook hebben we het bestaande lesmateriaal in Nederland er zo goed mogelijk onder gerangschikt:

Icon_FutureNLComputational Thinking
Een hippe term voor programmeren en ook al klinkt het niet zo, dit kan iedereen!
Icon_FutureNLICT-basisvaardigheden
Dit gaat bijvoorbeeld over hoe je Word of PowerPoint gebruikt.
Icon_FutureNLInformatievaardigheden
Hiermee leer je bijvoorbeeld hoe je handig zoekt op het wereldwijde web.
Icon_FutureNLMediawijsheid
Mooie term he? Het gaat over hoe je wijs met media omgaat, het woord zegt het al.